164. Az eBay is zöldülne

Ha már az Amazonnál (lásd korábbi poszt erről) a csomagolási hulladék minimalizálásán gondolkodnak, az e-Bay sem maradhat le, a san franciscoi ügynökség (Office) segítségével megalkották az újradobozukat.

A pilot program keretében piacra dobtak 100000 újrapapírból készült dobozt, hogy a csomagolási anyagok újrahasznosítását elősegítsék. Az alapgondolat egyszerű: az eBayezők nem csak vesznek, hanem eladnak is. Amennyiben a fogyasztók ebben a sorrendben tennék, akkor a kapott dobozt újra tudnák használni, mert a korábban kapott dobozba csomagolhatnák be a küldendő tárgyat. Számításaik szerint amennyiben minden dobozt legalább ötször felhasználnának, akkor ezzel 4000 fát menthetnének meg, vagy 2,4 millió gallon (8,8 millió liter) vizet spórolnának meg, vagy 49 otthont láthatnának el elektromossággal egy évig.

A vásárlók ösztönzésére pedig a zöld madarat találták ki, aki azt csiripeli a dobozon, hogy "hova tovább." Ugyanis a csomagolásra fel lehet vezetni, hogy honnan indult a csomag és hova megy, amit az összes vásárló, aki használja a továbbiakban a dobozt, láthat majd.

Engem csak az érdekelne, hogy ha ezek a dobozok nincsenek tele, akkor az üres, nem illeszkedő dobozok miatt mennyi liter vizet, fát és energiát pazarolnak el a szállítás miatt.

Forrás: Packaging Word