158. Sun Chips környezetbarát csomagolásának bukása

A Sun Chips (PepsiCo., Frito-Lay) az első, 100%-osan lebomló csomagolóanyagban árult snack a világon. A csomagolóanyag 14 hét alatt lebomlik ideális körülmények között. Vagyis bomlott volna, amíg vissza nem tértek az eredeti csomagoláshoz.

Az idén év elején bevezetett csomagolást 4 évig fejlesztették. A csomagolási szakma is elismeréssel díjazta, számos versenyen és megmérettetésen ért el díjat, kitüntetést. Azonban a fogyasztóknak nem tetszett a csomagolás, mert túl hangosnak tartották. Nem kevesebb, mint 33000 Facebook felhasználó tüntetett az új csomagolás ellen, (lásd a második videót) követelve a régihez való visszatérést.

A "SORRY BUT I CAN’T HEAR YOU OVER THIS SUNCHIPS BAG" közösségi kezdeményezés igen hatékonynak bizonyult, ugyanis nemrég visszavonták a lebomló csomagolást és egy ízesítés kivételével visszatértek a régi, nem környezetbarát csomagoláshoz.

A történet igazán elgondolkodtató. A vállalatok (legalábbis a nagyok, mint a Pepsi) már készek lennének pénzt és időt invesztálni a környezetvédelemre, azonban a(z amerikai) fogyasztók még nem jutottak el odáig, hogy a környezetvédelmet a kényelmük elé helyezzék. Érdekes tanulság ez a Pepsi részére is, aki bár nem hagyott fel a lebomló chipses zacskók fejlesztésével, inkább hallgat a többség véleményére és a nem környezetbarát megoldást használja a profitmaximalizálás miatt.

Kérdésem: megtehetjük fogyasztóként, hogy a kényelmünket előtérbe helyezzük a környezet rovására? (Kapcsolódó reklám és kritika.)