142. Idegbajos vagy a csomagküldők csomagolási hulladékától?

Mi szükség van az eredeti (és pluszban a csomagküldős) csomagolásra egy internetes cég esetében? Semmi.

Míg az offline környezetben a fogyasztók találkoznak a csomagolással, és az vásárlás közben befolyással van rájuk (megfogják, elolvassák), online környezetben a csomagolás és a fogyasztó találkozása már a vásárlást követően történik, ezért más feladatai vannak. Például nem kell ugyan úgy kinéznie, mint az offline árult termékek csomagolásánakde ami inkább fontos a csomagküldős csomagolásoknál, hogy kibontható-e könnyedén, és mennyire illeszkedik a termékre. Ha valaki például nem tudja kibontani a kapott csomagot, vagy legalábbis hosszabb időbe telik, míg lehámozza a termékről a különböző rétegeket, akkor sokszor ideges lesz. Például annyira idegesek lehetnek a fogyasztók, hogy felrakják a netre elégedetlenségüket, ami nem tesz jót a csomagküldő imidzsének.

Ezt látva az Amazonnál elindították a “frustration-free packaging” kampányt, amikor az eredeti csomagolás helyett egy saját fejlesztésű dobozban kapják a vásárlók a terméket. A kezdeményezés sikeres, mert a fogyasztók elégedettebbek, 72%-kal kevesebb panaszos emilt kapnak az Amazonnál, mióta bevezették az új csomagolást. És környezettudatossá (vagy legalábbis tudatosabbá) vált a vállalat, mert az új csomagolással nem kell feleslegesen papírt vagy más csomagolást kidobni, kisebb helyen elfér a csomag és nem szállítanak feleslegesen levegót. A beszállítóikkal együttműködve a terméket rögtön ebbe a csomagolásba csomagolják a gyártók, így megspórolva az eredeti csilli-villi csomagolást. De persze a váltás időt és pénzt jelent a partnereknek, még nem sok vállalat van, aki beadja a derekát. De szerencsére van már pár partnere az Amazonnak, mint például a Mattel, vagy a Logitech, akikkel együttműködnek, de sajnos ez mindössze 600 terméket jelent az amazon.com-on található milliónyi közül.

Az elképzelés nagyon jó. Remélem a csomagküldő szolgálatok követik a dicséretes példát és nem levegőt és papírt küldenek majd a jövőben, hanem tudatosan helykihasználó és praktikus csomagolásokat.

További infó: NY Times