10. Csomagolásszemle - fűszerek

Az ünnepek végére való tekintettel, most a fűszerek vannak terítéken a csomagolásszemlén. Hogy miért érdekes marketing szempontból? Mert egy alap termékkategóriáról van szó, melyet nem lehet nélkülözni, nehezen lehet márkázni, kevéssé márkahűek a fogyasztók, így a legtöbb esetben az eladóhelyen dönt a vásárló, hogy melyik terméket viszi haza. Ebben pedig sokszor a csomagolás dönt.

Kotányi Talán a legunalmazabb csomagolással a Kotányi rendelkezik. Mindegyik termék hasonlóan néz ki, zöld alapon Kotányi felirat. A márka ismertsége miatt azonban ez nem meglepő, megszokott név, már nyúlunk is érte a a polcon. De azért egy kicsit megeröltethették volna magukat a csomagolás tervezői., nem? Hátoldalon recept össezetevők és tárolási javaslat. Mégis, ki főz ez alapján? Veszek egy mézes sütemény fűszerkeveréket, csak űgy, majd oh, a hátoldalon van egy recept, akkor inkább azt sütöm meg, nem azt, amiért megvettem a fűszert... Vagy valahogy így képzelték el a Kotányiék a recept felhasználását?

Horváth Rozi Két fajta csomagolás-designnal vannak jelen a piacon. A régebbiről nem beszéljünk, mert nem érdemli meg, talán a középkorből maradhatott itt a design. Erős márázás, Horvát Rozi arcával a közepén, aki boldogan kanalazgatja a valamit az arcocskájába. Csak hogy ne maradjatok tudatlanok, Horváth Roziról annyit kell tudni, hogy Magyarország 100 legsikeresebb nője között van, és a nevét viselő fűszerek miatt vált ismertté. És a nevét viselő fűszerek 100%-a import. Az újabb design viszont már annál izgalmasabb. Felhasználnak képi elemeket, szöveget és magyarázatot olyan módon, hogy közben modern és gusztusos hatást érnek el. Nem túlzsúfolt vagy nyomasztó. Gratula hozzá. Nem kellett nagy ötlet vagy sok kreativitás, csak a többi csomagoláson megtalálható elemet rakták össze olyan módon, hogy végre egy tetszetős képet látunk. Itt én egy citromborsot hoztam példaként, amihez egy citrom is jár természetesen a cosmagoláson. Valamint kiemelném a következő szöveget: "Ez a Horváth Rozi borsa. Mert nem minden bors egyfomra". Na jó, ehhez nincs komment, mert nem akarom...

Lucullus A fűszer messzi-messzi vidékről jön. Legalábbis erre lehet asszociálni a szépia hajó motívumról illetve a hátoldalon a világtérképről. Habár az asszociáció helyénvaló, de a megvalósítás szgényes, az összkép zavaros. Egyébként is miért kellene fűszereket, amit a saját ablakpárkányomban is nevelhetnék messzi vidékről hozatni? A keretes kép régimódminak tűnik, a gyász-szalag alatta kevés. A zöld szín használata pedig ismétlése a Kotányinak. Még az árnyalat is majdnem ugyan az. Javaslatom: új szín, a keleti motívumok kiemelése, de egy konzisztensebb formában!

Házi Arany A hazai fűszer. Vagy legalábbi erre gondolhat az ember, ha meglátja a Házi Arany termékeket. A pirospaprika - ha nem chilei vagy máshonnan van - a legeredetibb ajándék ugyebár, akármikor külföldi vendégeknek kell adni valami kis "magyar"-t. A csomagoláson ezt a termékelőnyt meglovagolva a hazai motívumok dominálnak, és így a magyaros ízek jutnak azonnal eszembe, ami a csomagolás kialakításakor az elsődleges cél lehetett. Üde színfolt a jellemzően zöld csomagolások között és megfelelően pozícionált.

Fűszerkert Habár a gyártó és forgalmazó beazonosíthatatlan a honlapja alapján, legeredetibb csomagolásötlettel ez a termék rendelkezik, ugyanis visszazárható. Ezt a legtetején nagy betűkkel jelzi is. Miért kellett ennyi időt várni a visszazárható csomagolásra? Miért kellett úgy felnőnöm, hogy állandóan befőttesgumit kellett a fűszerek csomagolására tenni. Emellett a design játékos és finom, kicsit rajzos fűszermotívumok a főzés közben az ételben avargó fűszereket juttatják eszembe, ami lehet kicsit elvont, de illik hozzá.