19. Tej - élet, erő, igényletenség

Magyarországon a legnagyon forgalmú élelmiszer a tej. Évi átlagos fogyasztás tejkészítményekből 65 kg. Érdemes beszélni a csomagolásáról is. MIvel a termékkategóriában viszonylag alacsony vásárlói hűségről beszélhetünk és magas árérzékenységről, így ismét fontos szerep jut a csomagolásnak. De hogy a csomagolás milyen? Nem akarom lelőni a poént, bizonyosodjatok meg magatok, hogy milyen a hazai felhozatal.

Bakony tej

Unalomig ismételt forma és szín van ezen a csomagoláson. A felhasznált szimbólumok a felkelő nap, zöld dombvidék, kék ég. Márkajelzés középen, nagyban található, hogy mindenki. Konzisztencia fedezhető fel a logó felkelő napjában és a csomagolás alján elhelyezett felkelő napban, de a kettő nem ugyan az. A csomagolást nehéz megjegyezni, annyira egyszerű.

Fino Tej

A nagy hasonlóságra való tekintettel könnyedén kiköthetünk ennél a darabnál, hiszen majdnem ugyan úgy néz ki, mint az előző. Zöld domb, tehénkék és virágzó ágak. Ami újdonság az előzőhöz képest a tej motívum feltüntetése a csomagoláon: az éppen ömlő tej a pohárba központi helyen van. Bal oldalt nagy betűkkel jelölik a származási helyet: Somogy. És a kedvencem, az "új" felirat is található rajta, bármit is jelentsen. Emellett jelölik a tradicionális gyökereket is: 1889. Most akkor új vagy sem?

Mizo Tej

Ezen is az unalomig ismételt témák szerepelnek: tehenek, zöld fű. Sőt, egy paraszlány is belibben a képbe, megy a békésen kérődző tehénhez megfejni. Itt csak zárójelbe tenném hozzá, hogy ilyen nincs már, csak a termékdizájnerek fejében, akik soha nem voltak még kint farmon. A valóság sajnos ilyen kiábrándító a valóságban: mert nincs szabadon legelésző tehénke, sem boldog fejősmenyecske, csak gépesített etető és fejősor. Csomagolásra visszatérve még egy különleges motívum vonja magára a figyelmet: a tehénfolt.

Tolle Tej

Végre nincs tehén a csomagoláson, csak a végtermék, a tej, amit éppen valaki kiönt egy egyszerű üvegpohárba. Azért ha ilyen vehemenciával ölteném ki, biztosan takaríthanék utána. Sajnos erről a csomagolásról sem tudok ódákat zengeni, mert nincs benne semmi eredeti. A szokásos piros szín (2,8%-os zsírtartalmat jelölve) fehérrel és kékkel megspékelve.

Parmalat Tej

Az eddigi felhozatal talán legmodernebb designjával rendelkezik. A márka van a középpontban, a márkatulajdonos úgy vélte, hogy nem kell csalogató ábrákkal és szimbólumokkal növelni az eladásokat, nem kell a tej eredetére felhívni a figyelmet, mert az egyetlen ábra a csomagoláson a parmalat logója, ami elég is.

Alföldi Tej

Letisztult formavilág: nincs rajta felesleges kép vagy szöveg. Erös brandelés, messziről is felismerhető. Talán csak a Parmalathoz hasonlít, de azért nem annyira.

Biotej

A bio terméktulajdonság van a középpontban, óriási betűkkel hirdeti a bio jelleget, ami külföldön már nem divat, de itthon még fejletlen a biopiac, ezért működik. A zöld az alapszín, hiszen nagyon természetes hatást akar kelteni, de sajnos kissé túlzsúfolt.