17. Színváltó műanyag csomagolás a frissesség indikátora

A csomagoláson található információtartalmak közül a legtöbbet a minőségmegőrzési dátumot, vagy magyarul a lejáratot nézzük. Ez egy előre csomagolt élelmiszernél ez viszonylag egyszerű, de mi van egyéb termékekkel, amit elvileg frissen készítenek és adnak el a vásárlóknak? A csomagolás segít a tájékoztatásban is.

Vegyük például a McDonald's-ot. A már 2 órája ott álló hambi vagy sült krumpli nem a legjobb. Ezért a Meki a frissességet úgy biztosítja, hogy van egy titkos óra minden étteremben, amit csak a dolgozók látnak. Minden elkészült étel kap egy számot a titkos óra szerint, amit a fogyasztók is láthatnak a pult mögül. Csak azt nem tudják, hogy mennyi éppen az idő a titkos óra szerint. Amennyiben nem veszik meg az adott terméket az adott időn belül, a terméket kidobják. Így a frissesség problémája megoldva. De mi van más, friss élelmiszerek esetében, például a csapolt söröknél. Ahol sokszor előre lecsapolják a felét (vagy kicsöpögtetik a maradékot, leöntik a habot) és utána azt tálalják, mint frissen csapolt sört. Vagy a menzákon a több óráig a kirakatban lévő étel felszolgálását is jó lenne elkerülni.

Egyik lehetséges megoldás a színváltó csomagolás, amennyiben a termék már régóta elkészült, a műanyag elszíneződik és a fogyasztók láthatják ezt. Az ötlet nagyon jó, sok helyen fel lehetne használni. Nem kellene az egész csomagolást ilyen műanyaggal borítani, csak egy kis részét, egy kis alapterületű folt elég lenne a csomagoláson. Joghurtok, tejek, kenyerek vagy akármilyen élelmiszer vásárlását megkönnyítené.

Ugyan erre a problémára persze létezik más megoldás is, ez a címke is forgalomban van már, és tökéletes megoldás arra a problémára, hogy a forgalmazók, értékesítők a termék elosztása során mindig a megfelelő hőmérsékleten és körülmények között tartsák az árut, így az megőrizze a végfogyasztókig a minőséget.