43. Tovább friss a zöldség és gyümölcs a csomagolás miatt

Az AMI (agricultural market information service) adatai szerint a világon összesen 1,5 milliárd tonna zöldséget és gyümölcsöt termelnek, amiből 800 tonna zöldség, 700 pedig gyümölcs. Ez a mennyiség évről évre nő. Azonban ezen termékek frissen tartása a legnagyobb kihívás. Ez sokszor a csomagolás feladata.

Gondoljunk bele, hogy egy saláta, ha kint hagyjuk a konyhában, milyen gyorsan elveszíti frissességét. A még tovább friss termékek eléréséhez csomagolási innovációk sora született és próbálja a polc élettartamot kitolni. Ugyanis a frissáru legnagyobb ellensége az oxigén, amitől a csomagolásnak meg kell óvnia a termékeket. Az O2 a termék frissességét, jó kinézetét teszi tönkre azáltal, hogy széndioxidot, etilént, vizet és meleget bocsát az ki magából az oxidáció miatt. Aminek eredménye a rohadt és fonnyadt zöldség.

A legtöbbet alkalmazott megoldás a frissesség megőrzésére a módosított atmoszféra (Modified Atmosphere Packaging). Így a csomagolás egy zárt rendszer, ami egy gáz keveréket tartalmaz 20 helyett 0% oxigén tartalommal, amivel az oxidálódás kiküszöbölhető. Ez a polcélettartam növelése és bizonyos kényes zöldség-gyümölcsöknél elengedhetetlen, hiszen a termék élettartama 800%-kal meghosszabítható. Egy kutatás alapján ezeknek a csomagolásoknak hatása megdöbbentő, sokkal tovább friss és lédúsabb maradnak a zöldségek, mint a konvencionális csomagolások használatával. De a képek azt hiszem, magukért beszélnek.A piacon több cég is tevékenykedik, különböző megoldásokkat kombinálva, például a Hefestus Ltd, Freeland vagy Magyarországon a Linde Gas.

Természetesen a módosított atmoszférájú csomagolás felhasználási területe nem csak a zöldség-gyümölcs ipar, hanem húsok, tejkészítmények és sütőipari termékek esetében is gyakran alkalmazható.

További olvasgatnivaló itt és itt.