1. Bevezető - indul a csomagolás blog

Társadalmunk számára a csomagolás alapvető és pótolhatatlan: évente többezer új termék lát napvilágot, aminek szüksége van csomagolásra. Ezért érdemes írni róla, és ez lesz ennek a blognak a témája. A blog célja minden olyan tudást, érdekességtet és hírt itt - némiképpen szubjektíven - megosztani, ami a csomagolásokkal kapcsolatos.

A csomagolás az előállítás folyamatától kezdve, a kereskedelmi folyamatokon és tároláson keresztül a végfogyasztóig elengedhetetlen része az értékesítésnek. Hiszen enélkül a logisztika nehézkes feladat lenne, az áru maga megviselt, szennyezett, esetleg használhatatlanul és drágábban kerülne a végfelhasználóhoz. Ezen kívül a vállalati marketingtevékenység nagy – ha nem is a legnagyobb – része érvényét vesztené, tekintve, hogy a vásárlási döntés 73%-ban az eladóhelyen születik. Emellett ha lehet hinni becsléseknek, hogy a termékek megítélésében 15-30%-ban játszik szerepet maga a csomagolás, akkor igen sarkalatos pontja a vállalati marketingnek.

A vállalatoknak a csomagolás kialakításakor több szempontnak kell megfelelni: a jól tervezett csomagolás nemcsak promóciós értékkel bír az eladó számára, hanem megnyerő a fogyasztónak is. A csomagolás feladata a figyelemfelkeltés, a tájékoztatás, vásárlási hajlandóság felkeltése és a fogyasztói bizalom kiváltása. Talán éppen ezért a csomagolást az ötödik P-nek is tekintik az ár, a termék, a hely és a promóció mellett.

A csomagolást amellett, hogy nagyon fontos szerepet játszik, szükséges rossz is. Számos fogyasztó tartja a csomagolást feleslegesnek és a nyersanyagok komoly pocsékolásának környezetvédelmi szempontból. Ennek magyarázata, hogy a csomagolás szerepét nem értik vagy nem nézik teljességében és elfeledkeznek a különböző funkciókról, ami nélkül az áru megfelelő formában nem juthatna el a végső helyére.

Vagyis egy fontos téma, amiről érdemes írni, tartsatok velem!