7. Csomagolásszemle - Nestea

A csomagolások idővel változnak. Ez alapvetően fel sem tűnik egy átlagos vásárlás során, mert nem azt figyeljük, de szakértők szerint 2 évente minden terméknek meg kell újulnia. Nem sokban, de apróságokban. A mai példa erre: az instant Nestea.

Az összehasonlításban egy 60-as években Amerikában forgalomban lévő kiszerelés, egy hasonló, napjainkban is forgalomban lévő darab, illetve egy újabb megoldás szerepel. Az egyetlen közös: a termék maga. Mivel 50 év távlatáról beszélünk, már nem apró változásokról van szó, ami fel sem tűnik, hanem alapvetőekről. Ezt nem lehet nem észrevenni.

Habár a kiszerelés és a forma hasonló, a felhasznált alapanyagok mások, hiszen üveg tégely és fém tető helyett mindkettő műanyag az újabbnál. Ez könnyebb és egyszerűbben használható, de a csomagolás anyagában való spórolásról már volt korábban szó. A dizján is különbözik, hiszen a formavilág ornamentikusabb, több a kacifánt és a cirádé. Az egyszerű, vagy divatosabb szóval letisztult forma eltűnt, helyette maradt egy túlzsúfolt képi megjelenítés. De ez az én véleményem. Kinek melyik tetszik?

A legújabb verziónál pedig már nem csak a design, hanem a forma, anyag és kiszerelés is változott. A praktikusság, az életmód változása és a csomagolóiparban használatos új alapanyagok felbukkanása megtette a hatást. A kiszerelés mérete azért változott, mert a fogyasztók inkább a kisebb, egy adagos csomagolást részesítik előnyben. Érthető módon, hiszen kisebbek a háztartások és az életforma is megváltozott. A kiszerelésbeli különbség a csomagolás anyagának korszerűsítését is szükségessé tette, a befőttes üvegből műanyag zacskó lett, ami egy táskában is elfér, bármikor felhasználható. Végül a designról is érdemes ejteni pár szót. A nyomdatechnika lehetővé tesz élénkebb színeket és változatosabb formavilágot, amit ki is használnak a gyártók. Ha arról kellene állást foglalni, hogy melyik a jobb (vagyis a régi vagy az új), akkor én a több eldobható csomagolóanyag miatt inkébb a régi változatot kedvelem. És design szempontjából is letisztultabb a régi!

Forrás: Flickr, Popsop, What cause kidneystones