3. Ökocímke - a zöld címkék

A fenntartható fejlődés egyik feltétele, hogy a vállalatok progresszíven kevesebb környezetkárosítást okozzanak, amit a fogyasztók is egyre nagyobb számban igényelnek. Az egyik megoldás a környezetbarát termékek kommunikálására a megfelelő csomagolás. Lehet a szinekkel játszani, a környezetbarát anyagokat preferálni a csomagolás megtervezéséhez. Vagy környezeti címkéket alkalmazni.

A vásárlási döntések során a fogyasztóknak lehetőségük van „szavazni”, vagyis a környezetbarátabb terméket választani. A környezeti címkézés a világszerte erősödő környezettudatosság felismerésének eredménye vállalati oldalról, miszerint a környezetvédelmet piaci előnyként is lehet értelmezni. A környezeti labeling gyakorlata olyan címkékkel, állításokkal kezdődött, mint „újrahasznosítható”, „környezetbarát”, „kis energiaszükségletű”, „újrahasznosított anyagokat felhasználva készült”, amit a vállalatok a „zöld” fogyasztóknak szánták, de aztán a "világoszöld" vásárlók is szívesen fogadták az egyre változatosabb címkefelhozatalt.

A nagy népszerűségre való tekintettel a gyártók és kereskedők bővítették a zöld kifejezésekkel ellátott termékek kínálatát. Így egy idő után már nagy nehézséget okozott kiigazodni köztük: változtatásra volt szükség. Szabályozás bevezetése és egy megbízható, harmadik fél általi ellenőrzés elkerülhetetlenné vált, ugyanis enélkül kezdték hitelességüket veszíteni az állítások. Kormányzatok civil kezdeményezések nyomására szabályozásokat, tanúsító rendszereket vezettek be, standardokat állítottak fel, hogy biztosítsák a környezetbarát termék hitelességét. Napjainkban nem csak vállalatok által alkalmazott, hanem nemzetközileg elismert és használt tanúsítások, labelek vannak forgalomban.