653. Szexista csomagolásból jobban ízlik az étel

Vajon szexistának számít az a csomagolás, amire az van írva, hogy "Rendes asszony gondja, a szép tiszta konyha"?

Az Univer szexista csomagolásának (gendered packaging) apropóján utánanéztünk, vajon a szexista csomagolások hogyan befolyásolják a vásárlást. Továbbá összegyűjtöttük, milyen nagyszerű genderista és szexista csomagolások vannak még a nemzetközi piacon.

A gendermarketing nem új jelenség, gyártók amióta a világ a világ, hozzáigazítják a célcsoportjukhoz a marketingüzenetet. Ebbe a csomagolás színe és az azon található üzenet is beletartozik. Vagyis például a női a célcsoporthoz pasztel színeket, lágyabb betűtípust, és kerekebb formákat választanak a csomagoláson. Kutatások szerint a termékek így jobban eladhatóak, a nők tényleg nagyobb arányban veszik ezen csomagolásokat. (Itt egy saját kutatás arról, hogy például a formaválasztás tényleg genderspecifikus.) A probléma a megkülönböztetéssel akkor van, vagyis akkortól hívjuk már szexistának, ha az üzenet az egyik nemet (többnyire a nőit) a másikkal szemben hátrányosan különbözteti meg.

Egy 2014-es kutatás azt mutatta, hogy a kulturális sztereotípiák megjelenítése az élelmiszer csomagoláson a fogyasztókat erősen befolyásolja, nagyban kihat a termékválasztásukra is. Az eredmények szerint egy férfias csomagolású terméket jobb ízűnek gondolnak a fogyasztók (férfiak és nők is egyaránt) és magasabb árat is hajlandóak érte kifizetni..

Biztos ezt a kutatást olvasta az Univer csapata is, amikor a legújabb falvédős kampányukkal előjöttek, ugyanis a kampányt kísérő csomagolásukon konkrétan szexista üzeneteket helyeztek el. A majonézen azt hirdetik, hogy "Rendes asszony gondja, a szép tiszta konyha" vagy hogy "Férjemuram ne jöjjön a konyhába. Várja meg az ebédet a szobában." Ez mi más, mint szexizmus?

Sajnos az Univernél lusták voltak az idézett kutatást végigolvasni, mert ha elolvasták volna, tudnák, hogy a csomagoláson a szexizmus csak egy bizonyos mértékig kifizetődő. Ha ugyanis túlzásba viszik a szexizmust, akkor az eladások visszaesnek és kevesebbet hajlandóak a fogyasztók a termékért kifizetni.

Továbbá az is tény, hogy a ténylegesen szexista csomagolásokat a legtöbb országban betiltják, fogyasztók bojkottot hirdetnek és ennek következtében a gyártók csöndben kivonják az érintett csomagolást a piacról. Kíváncsi vagyok, az Univer majonéze milyen hatással lesz a magyar társadalomra.

Persze nem ez az első genderista-szexista csomagolás, számos hasonló volt már a világon. A legismertebb szexista csomagolás talán a Yorkie csokoládé, de számos más példával is lehet találkozni a piacon, főleg a gyerekeknek szánt termékek között.

sexistgenderistpackaging01.jpg sexist<em>genderist</em>packaging<em>1.jpg sexist</em>genderist<em>packaging</em>10.jpg sexist<em>genderist</em>packaging<em>11.jpg sexist</em>genderist<em>packaging</em>12.jpg sexist<em>genderist</em>packaging<em>13.jpg sexist</em>genderist<em>packaging</em>2.jpg sexist<em>genderist</em>packaging<em>3.jpg sexist</em>genderist<em>packaging</em>4.jpg sexist<em>genderist</em>packaging<em>5.jpg sexist</em>genderist<em>packaging</em>6.jpg sexist<em>genderist</em>packaging<em>7.jpg sexist</em>genderist<em>packaging</em>71.jpg sexist<em>genderist</em>packaging<em>8.jpg sexist</em>genderist<em>packaging</em>9.jpg