643. A kicsomagolás bizarr gyönyörűsége, az unboxing jelenség

A csomagolásnak vannak unalomig ismételt funkciói (logisztikai, marketinges, stb), azonban egy előnyéről, a kicsomagolás izgalmáról, vagyis az unboxingról sokan megfeledkeztek. Eddig.

Habár a csomagolási szakma főleg a (be)csomagolással foglalkozik, a termékeket nyilvánvalóan ki is kell csomagolni. A kicsomagolás kapcsán legtöbben a frusztrációt, az idegesítően hosszú időt, és a kényelmetlenségeket (hulladék) szokták felsorolni, és sajnos elfeledkeznek a kicsomagolás gyönyörűségéről. Ezt pedig nagy hiba, mert a kicsomagolás fontosságát és gyönyörűségét egy 769 milliós nézettséggel rendelkező videó is bizonyítja. Ennyi néző volt eddig kiváncsi arra, ahogy egy ismeretlen kicsomagol kindertojásokat. De nem ez az egyetlen, a csatorna nézettsége 3 milliárd körül alakul.

Az unboxing videók (itt, itt, itt és itt) napjainkban az legnépszerűbb tartalmak között vannak a YouTubon. Habár bizonyos nézetek szerint ezek csak a gyerekeknek lehet izgalmas, szerintem a felnőttek is szeretik a meglepetést és az izgalmat, amit egy csomag kibontása jelent. És habár a kindertojás unboxing egy extrém példa a jelenségre, számtalan felnőttnek szóló unboxing videót lehet találni, például mobiltelefonokkal és egyéb hitech termékekkel, melyeknek szintén szép nézettsége van.

A magyarázat a meglepetés erejével magyarázható, mert egy szép csomagolás kibontása akár izgalmas is lehet és tartogat magában meglepetést. A jelenségre a piac is megadta már a választ, főleg online térben forgalmazott termékek esetén. Egyre gyakoribb, hogy online cégek nem csak a termék képét mutatják be oldalaikon, hanem 3 dimenziós pdf-ek, augmented reality alkalmazások vagy egyszerű videoklipek segítségével megmutatják azt is, milyen lesz a terméket kicsomagolni. A virtuális kicsomagolás bármely online áruháznál alkalmazható már, növelheti az elégedettséget és a kézzelfoghatóság hiányát.